Stiri neurochirurgie

Inapoi in lista de stiri | Home

Vertebroplastie versus chifoplastie in Romania

2011-08-24 16:35:16

Tasarile vertebrale cauzate de osteoporoza se pot rezolva in Romania atat prin vertebroplastie, cat si prin chifoplastie. Neurochirurgii, ortopezii si radiologii interventionsti au insa pareri diferite in privinta utilizarii celor doua proceduri.


Intrebarile care se pun nu doar in Romania, ci si la nivel international, sunt daca intr-adevar chifoplastia are avantaje net superioare fata de vertebroplastie.


"Nu am facut chifoplastie din doua motive: cele financiare si cele legate de faptul ca nu sunt convins ca merita efortul. Diferenta de pret intre cele doua este foarte mare; chifoplastia are de 4 ori pretul celeilalte", a precizat dr. Mihail Dancescu, seful Departamentului de Neurochirurgie Spinala de la Spitalul Sf. Constantin din Brasov.


Si chiar daca preturile la chifoplastie au mai scazut putin, tot raman prohibitive.


"Acum sunt triple chifoplastiile fata de vertebroplastii, dar exista o presiune din partea firmelor care au produse de chifoplastie", a tinut sa specifice dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog interventionist la Delta Hospital, Bucuresti.


In opinia neurochirurgului Marian Munteanu, chifoplastia este mai avantajoasa decat vertebroplastia, chiar daca costa 2150 euro, pret pe care-l plateste pacientul.


Prima chifoplastie la SMC in iulie


Cam de prin 2007 se vorbeste de chifoplastie in Romania. La Spitalul Militar Central Bucuresti (SMC) a fost efectuata in urma cu o luna prima chifoplastie de catre dr. Munteanu.


"A fost facuta unei paciente de 60 ani cu fractura tasare vertebrala L3, pe fond de osteoporoza. Inaintea noastra a mai fost facuta o singura chifoplastie in Bucuresti la Spitalul Pantelimon. Eu voi prezenta cazul in cadrul Zilelor Spitalului Univeristar de Urgenta Militar Central din septembrie", a spus dr. Marian Munteanu, medic specialist neurochirurg la SMC Bucuresti.


Kitul pentru acea interventie a fost achizitionat de la Medtronic, companie care in ultimul an a vandut peste 20 astfel de kituri in Romania. Potrivit reprezentantilor Silva Trading SRL, distribuitorul Medtronic in Romania, daca pana acum chifoplastia se facea sporadic in tara noastra, acum a inceput sa se faca din ce in ce mai frecvent, motiv pentru care au lasat si ei la pret. Un kit complet de chifoplastie ajunge la 1900 euro.


Doua mari avantaje ale chifoplastiei


Medicii care au dorit sa se specializeze in chifoplastii din Elvetia, Franta si Romania au participat la un curs in Amsterdam. Printre cei 8 cursanti din Romania la Amsterdam s-a numarat si dr. Munteanu.


Acesta a aplicat in tara ce a invatat acolo si acum este convins ca sunt cel putin doua avantaje nete fata de vertebroplastie.  • 1. Cimentul are o consistenta usor spre soldificare, riscul de-a se duce in canalul vetebral fiind mai mic fata de vertebroplastie.

  • 2. Balonul folosit este extrem de puternic. Am incercat impreuna cu ceilalti cursanti la Amsterdam sa spargem balonul cu ajutorul piciorului unui scaun si nu am reusit.


Vertebroplastia mai ieftina si demonstrata stiintific


Unii medici nu se lasa dusi de valul noilor proceduri si asteapta mai multe studii care sa le demonstreze superioritatea chifoplastiei fata de vetebroplastie. Rares Nechifor a invatat la Paris sa faca vertebroplastii si le efectueaza si in Romania din 2003. O perioada le-a facut la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), iar de curand la spitalul privat Delta Hospital.


"S-au publicat doua studii in reviste importante care aratau ca vertebroplastiile nu au niciun beneficiu real, iar la doua saptamani dupa publicare s-a lansat un nou produs de chifoplastie, ceea ce a pus la indoiala studiile respective", a spus dr. Nechifor.


Insa experienta sa ii spune ca vertebroplastiile ofera un rezultat imediat. La SUUB facea cel putin 2-3 vertebroplastii pe saptamana, iar la Delta cam 3-4 cazuri pe luna.


"Nu exista inca un studiu de calitate care sa demonstreze superioritatea chifoplastiei", spune radiologul interventionist Nechifor.


Romanii care au indicatie pentru vertebroplastie o pot face in spitalele de stat, dar decontarea nu se face per pacient, banii fiind inclusi intr-un program national al Ministerului Sanatatii dedicat radiologiei interventionale. Iar cand se termina banii statului, pacientii nu mai au decat optiunea privatului.


Pretul unei vertebroplastii este 7000 de lei la Spitalul Sf. Constantin din Brasov, dar pacientii asigurati platesc 5000 lei, in timp ce la Delta Hospital este de 6000 lei, iar la Clinica de Ortopedie si Chirurgie Minimal Invaziva „Ortomed-Alex Bucur” din Cluj-Napoca aceeasi procedura costa 2000 euro.


Calitatea imaginii, cheia complicatiilor


Atat neurochirurgii, cat si ortopezii pot efectua vertebroplastii si in straintate si in Romania. In aceasta ecuatie mai intra si radiologii interventionisti care au atu-ul controlului radiologic cu aparate performante.


"Nu este nici apanajul unui specialist, nici a altuia, este a celor ce au competente s-o faca, dar cert este ca radiologia interventionala a dezvoltat vertebroplastia", a precizat dr. Nechifor. In opinia acestuia" totul se reflecta in calitatea imaginii. Noi radiologii folosim angiograf care costa un milion de euro, altii folosesc in sala de operatie aparate Roentgen de 20.000 euro. De calitatea imaginii depinde, daca sunt sau nu complicatii."


In prezent, in Romania 3 radiologi interventionsti fac vertebroplastie, numarul neurochirurgilor si a ortopezilor fiind insa mult mai mare, asta si datorita faptului ca la ei ajung pacientii care se preteaza acestor proceduri.

Sursa: Paginamedicala